|
|
Kuva vai sävellys?
Nykyhetken visuaalinen ympäristö ruokkii musiikillista mielikuvitusta: ympäristössä risteilee kirjoitettuja, puhuttuja, audiovisuaalisia tekstejä. Colourclarinet-materiaalissa kuvat ja lorut ovat sävellyksiä: mikä tahansa teksti, kuva tai runo voi olla alku musiikin luovalle tuottamiselle, esimerkiksi oman sävellyksen tai improvisaation alulle.
Klarinetin valloitusta
Do voi muuttaa minne vain. Re muuttaa aina perässä. Kun soittamista ohjaa kuulokuva, eikä nuotinluku, löytyy soittimesta uusia alueita aivankuin huomaamatta. Jos nuotinluku synkronoidaan soittamisen kanssa, rajoittuu klarinetista käytettävä ääniala huomattavasti. Transponoimalla tuttuja, jo opittuja lauluja Do:n viemänä uusiin paikkoihin, uudet sormitukset opitaan korvan ohjaamina ja vasta sen jälkeen nuottikuvasta. Oppimisen osa-alueita pilkkomalla uuden oppiminen helpottuu. Voidaan valloittaa koko klarinetti!
Do Re Do z Do Re Do z Do Do Do Do Do Do Do Do Do Re Do z "Mistä kaikkialta voit soittaa tämän laulun?" |
Musiikillista kokeilua
Kun katse ei ole nuotissa, voi keskittyä siihen, miltä uusi sormitus tuntuu sormissa ja puhallus kehossa. "Soitetaan pieni melodia näillä sävelillä!"
Soittamisen pelillisyyttä
"Valitse joku adjektiivi ja kokeile soittaa se, niin arvaan minkä adjektiivin valitsit!"
Rajoja improvisaatiolle
Improvisointiin ryhtyminen, luovan prosessin käynnistäminen voi olla haastavaa. Rajat tuovat turvaa. "Soitetaan jotain tämän harmonian päälle. Saat käyttää näitä viittä säveltä." Rajojen visualisointi, joko nuottikuvin tai sormituskuvilla voi helpottaa, missä rajat kulkevat. Opettajan kanssa voidaan pohtia, miten erilaiset harmoniat tai rytmisen variaatiot sekä äänten erilaiset artikulaatiot muuttavat tunnelmaa. Samalla tulee opeteltua uusia asteikkoja ja sävelkulkuja kuin huomaamatta!
|